Dags att missnöjesrösta mot SD snart?

Nog är det ironiskt att 11,3 % på grund av att de är missnöjda med de traditionella 7 riksdagspartierna nu är beredda att rösta på ett parti som inte kan bemanna sina förtroendeuppdrag, som i alla fall i min kommun inte ids skriva motioner om annat än att placera en svensk flagga vid kommunfullmäktige och ifrågasätta att kommunen bjudit in tidningen Expo till ett seminarium, vars företrädare hotar människor med järnrör, skriker könsord, anklagar oskyldiga för stöld av fylleglömd väska, har samröre med hatsajten Avpixlat med mera, med mera.

Visst, jag förstår hur det funkar – människor i ett Sverige där de sociala skyddsnäten raseras och klyftorna mellan människor ökar upplever att den politik som drivs inte är för dem och söker därför efter en grupp att peka ut som orsak till olyckan och vars eliminering skulle lösa allt. Det är ju betydlig enklare än att titta närmare på samhällsekonomiska faktorer och så vidare som riksdagspartierna lite luddigt pratar om. Ett opportunistiskt främlingsfientlig parti fångar upp vibbarna och stillar människors hunger efter tydliga besked genom att presentera (för)enkla(de) lösningar gällande invandring och ibland även andra frågor.

Men nu då? Nu har vi ju sett hur mycket/lite som finns bakom de ”tydliga beskeden” och förslagen som det här partiet levererar. Vi har sett vilka företrädare de tycker att deras väljare förtjänar att representeras av. Om jag hade röstat på SD så hade jag varit så jäkla missnöjd nu. Men istället skulle 11,3 procent, fler än någonsin, rösta på SD om det vore val idag.

Hur mycket jag än förstår att människor upplever de traditionella partierna som otydliga, ståndpunktslösa och bara ute efter röster måste jag instämma med en klok person som i en Facebookdebatt frågar om ändå inte de 7 andra riksdagspartierna gjort lite bättre ifrån sig än SD sedan förra valet.

Skulle vara intressant om någon bildade typ ”Tydlighetspartiet” och seriöst, utan främlingsfientliga inslag, bara la fram en extremt tydlig politik, stod för den och dessutom bedrev ett seriöst politiskt arbete med motioner, interpellationer, frågor och debatter. Hur många missnöjesröster skulle ett sådant parti kunna få? Jag hoppas att det skulle göra succé för jag vill inte tro att ett förakt mot människor med utländsk bakgrund finns så starkt hos så många att de är beredda att släppa sunt förnuft, självbevarelsedrift och klokt och kritiskt tänkande.

 

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>