Kvalificerad alliansbullshit om likvärdighet i skolan

Betyg redan från 3:an. Det är regeringens recept för att förbättra våra barns studieresultat och om detta skrev Anders Borg och Tomas Tobè på DN Debatt igår. De säger sig värna och likvärdighet och hänvisar till forskning som visar att barn till föräldrar utan högre utbildning drabbades hårdast när betygen i de lägre årskurserna avskaffades.

Det låter ju bra men jag får en lite orolig känsla i magen när jag tänker på att samma alliansregering just har infört läxhjälps-RUT. En subvention som riktar sig till och i verkligheten endast kan användas av välbärgade föräldrar. Troligtvis välbärgade föräldrar som inte anser sig ha tid att läsa läxor med sina barn. För kunskapen finns sannolikt där. Det är bland de välutbildade som de utbildade finns. Och det är bland de outbildade som kunskaperna saknas för att kunna hjälpa sina barn med läxorna. Och det är också bland de outbildade som pengar saknas för att kunna köpa läxhjälp – med eller utan RUT.

En bred genomgång av forskning och erfarenheter på skolområdet visar att ett tydligt fokus på kunskap, med mer lärarledd undervisning samt läxor och prov är det bästa sättet att klara både kvalitet och likvärdighet.”

Då undrar jag varför alliansregeringen valt att införa RUT för läxhjälp istället för att lägga pengarna på fler lärare och högre lärarlöner. Varför de infört jobbskatteavdrag istället för att lägga pengarna på fler lärare och högre lärarlöner. Varför de sänkte krogmomsen istället för att lägga pengarna på fler lärare och högre lärarlöner. Varför de införde ROT och RUT istället för att lägga pengarna på fler lärare och högre lärarlöner…

Jag är egentligen inte ens emot RUT och ROT. Men när jag lägger ihop alla saker som alliansregeringen sammantaget prioriterat istället för fler lärare och högre lärarlöner så känner jag mig lite undrande. Att sänka krogmomsen var väl inte en bättre prioritering än fler lärare och högre lärarlöner? Läxhjälps-RUT var väl inte en bättre prioritering än fler lärare och högre lärarlöner?

Dessutom förstår väl vem som helst att det där med likvärdighet och att värna om barn till föräldrar utan högre utbildning bara är kvalificerat bullshit. Hade alliansregeringen menat något med det där så hade den väl sett till att dessa barn fått läxhjälp innan de andra barnen och innan den inför mer läxarbete… OMFG!

Betyg tidigare – fine! Men inte innan vi skapat en skola och ett samhälle som ger varje elev riktiga möjligheter att lyckas i skolan. Alliansen börjar i fel ände. Gör om och gör rätt! Fler lärare, bättre villkor för lärarna och fler och bättre stödinsatser till de elever som behöver det!

http://www.dn.se/debatt/moderaterna-vill-infora-betyg-redan-i-arskurs-tre

Också intressant:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/elever-maste-plugga-mycket-mer-matte_7914028.svd

Share

En reaktion på “Kvalificerad alliansbullshit om likvärdighet i skolan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>