Kategoriarkiv: Tyckande

S och religionen – vad debatten borde handla om

Har en olustig känsla i magen efter den debatt som blossat de senaste dagarna kring valet av Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet, till Socialdemokraternas partistyrelse som nu resulterat i att han kliver av sina S-uppdrag. Jag har stor respekt för Omar Mustafa för stora delar av hans engagemang för den palestinska befolkningen. Men jag håller med dem som menar att ett uppdrag i Socialdemokraternas partistyrelse är oförenligt med ett uppdrag som företrädare för Islamiska förbundet. Eller Livets Ord. Eller Pingstkyrkan. Eller vilken religiös sammanslutning som helst. Och det är det här som väcker obehagskänslor i mig. Att debatten fokuseras kring Omar Mustafa och Islamiska förbundet när den enligt mig borde handla om till vilken gräns religiösa förbund och partipolitik är förenligt.

För mig framstår agerandet mot Omar Mustafa som oerhört konstigt och inkonsekvent när S samtidigt har sin kristna broderskapsrörelse som numera kallas Tro och solidaritet och så länge vi inte granskar våra företrädares anknytning också till andra religioner. För ärligt talat – hur många religioner med sund syn på kvinnor, hbt och så vidare finns det? Därmed inte sagt att religion endast är av ondo. Det finns fina saker i religionerna och religiösa människor som har min djupa beundran. Men trots allt dras de religiösa sammanslutningarna enligt mig med alldeles för mycket otidsenligt och osunt unk för att vara förenliga med politik och med S grundläggande värderingar om alla människors lika värde.

Så jag tycker det är minst sagt skämmigt att vi låter Omar Mustafa hängas ut och debatterar Islamiska förbundet istället för att föra en saklig diskussion om kollisionen mellan engagemang i partipolitik och religiösa förbund.

 

http://www.dn.se/nyheter/politik/religiosa-socialdemokrater-forsvarar-omar-mustafa

http://www.dn.se/nyheter/politik/veronica-palm-situationen-blev-ohallbar

http://www.dn.se/nyheter/politik/omar-mustafa-avgar

http://www.dn.se/nyheter/politik/stormen-kring-omar-mustafa

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mustafas-avhopp-vacker-starka-reaktioner_8083872.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lofven-omar-mustafa-maste-valja_8083440.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/omar-mustafa-tvingades-bort_8083494.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kritik-och-avhopp-efter-s-val_8076690.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/omar-mustafa-svarar-pa-kritiken-om-antisemitism_8077622.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sahlin-kritisk-till-s-ledningen_8073736.svd

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16594996.ab

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/samhalleochpolitik/article16596458.ab

 

Share

Pär Ström klarar inte av den ton han själv satt

I ett självömkansosande inlägg på SVT:s debattsida skrev Pär Ström igår om varför han nu lämnar genusdebatten. I korta drag kan man sammanfatta det som att Ström upplever debatten som omöjlig att föra på grund av att en hatmobb bestående av journalister, författare och kulturpersonligheter skulle vara ute efter att krossa honom genom bland annat spridande av nidbilder av och hot riktade mot Ström. Han vänder sig mot bristande seriositet och medvetna vantolkningar.

Nu skulle man kunna tänka att jag försöker sparka på en redan liggande stackars utmobbad Pär Ström när jag använder ord som självömkansosande om hans beskrivning av läget. Men nej, i sin text gör han sig skyldig till flera av de inslag han med indignation vänder sig emot och anklagar hatmobben för.

Låt oss börja med ”medvetna vantolkningar”. Enligt mig ägnar sig Ström åt just detta när han påstår att feminister skulle vilja curlas till skillnad från Ström själv som bara eftersträvar lika rättigheter och skyldigheter för män och kvinnor. Har han förväxlat de silikonstinna, hårdblonderade Hollywoodfruarna med feminister? Jag har aldrig någonsin hört en feminist säga sig ha något annat mål än lika rättigheter och skyldigheter för män och kvinnor. Har du?

Pär Ström säger sig inte heller tro på den feministiska verklighetsbeskrivningen och könsmaktsordningen. Jag antar att det innebär att Ström inte tror på kvinnor som berättar om orättvisor på till exempel arbetsmarknaden, till exempel att män får tyngre poster och titlar och att kvinnor bara tjänar 80 % av vad män tjänar. Tror du på SCB, då, Pär Ström?  Eller tror Ström att även SCB:s ”Lathund om jämställdhet 2012” är ett verk som onda feminister ligger bakom?

Den här typen av argumentation är typisk för Pär Ström. Det är en ton han själv har satt. Därför står jag för att jag finner det både självömkansosande, löjligt och oseriöst av Ström att dra sig ur debatten med hänvisning till andras ovilja att föra en seriös debatt, bristande seriositet i debatten, omöjlighet att föra debatten och så vidare.

Det enda jag kan beklaga är om Ström utsatts för hot. Det är aldrig okej och jag vill påminna om Katrine Kielos, ledarskribent på Aftonbladet, beskrivning av de hot hon drabbats av.

Avslutar med Mattias Ronges ord som Paul Ronge vidareförmedlade på Facebook: ”Hot är aldrig okej. Men Pär Ströms personliga indignation över hoten och Kielos sorgsna uppgivenhet inför de samma – för henne är de vardag – visar kanske könsskillnaderna tydligare än någonsin.”

http://debatt.svt.se/2012/11/08/efter-hot-och-nidbilder-tar-jag-nu-farval-av-genusdebatten/

http://www.scb.se/Pages/PressRelease____342527.aspx?id=342527

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article15682933.ab

Share

Krigshandlingar som inte drabbar civila? Yeah, right…

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Många civila offer rapporteras efter den syriska regimens senaste attack men regimen bedyrar att de civila inte var målet med attacken. Tyvärr är krig och massakrer och andra handlingar som hör krig till synonymt ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­med civila offer.  Den slutsatsen behöver man inte vara någon Einstein för att dra. Och jag är helt övertygad om att världens makthavare inte är mer naiva än jag. Det känns bara pinsamt och väldigt, väldigt sorgligt att höra en FN-representant framföra sådant nonsens i tv som att attacken inte verkar vara riktad mot civila.

SVT

Share

Förlåt – jag gör slut…

Det kändes som att göra slut på ett förhållande när jag sade till killen bakom disken att jag ville avsluta alla mina konton på banken för att jag bytt till en ny och han mötte mig med ett artigt, något stelt och ack så förebrående leende och lågmält mumlade ”Jaha… det kan jag hjälpa till med.”

Under tystnad började han knappra på tangentbordet. Då och då tittade han upp med samma stela förebrående leende som för att kolla att jag inte ångrat mig.

”Alltså jag har varit jättenöjd här. Men min nya bank ger mycket bättre villkor. Sjukt mycket lägre ränta och så och ni kunde inte matcha det här så…” ursäktar jag mig.

”Jaha… Jag förstår…” svarar han kort och sårat. ”Och fonderna som du har här? Hur hade du tänkt göra med dem?

”Öh… Jag vet inte om…”

”Du kanske inte har hunnit fundera på det?”

”Jag…”

”Du kan återkomma om den saken. Eller sköta det genom din nya bank.”

”Då löser jag det med den nya banken!” svarar jag med en lättad suck.

Resten av besöket kändes som en tyst evighet. Men nu är det gjort. Och det känns väldigt skönt!

Share
herrcyklar2

Inget skärt och långsamt den här gången!

Verkar som att kvinnor alltid drar nitlotten. För några år sedan förbjöds könsdiskriminerande prissättning. Trist att tjejtaxa försvann när man åkte taxi men å andra sidan blev frisörpriserna mer rättvisa. Verkar dock som att cykelbranschen är undantagen. Härom helgen var jag inne på en stor sportbutik och kollade på cyklar. Massor av 3-växlade dam cyklar i rött och lila. Och ascoola herrcyklar med fler växlar än man kan räkna i matt grafitgrått. Känslan från när jag var liten och min högsta önskan var en BMX och mamma förklarade att BMX inte var för tjejer återfann sig. Det blir till att köpa herrcykel för jag tänker då inte nöja mig med något skärt och långsamt den här gången!

Share