Kategoriarkiv: Sverige

Idebatten om upploppen i Husby blottas klassförakt och rasism

Politiska handlingar… Onda ligister vars brott är isolerade från sociala och andra faktorer i samhället…

Ja, mycket bullshit har jag läst och hört om bränderna och skadegörelsen runtom i förorterna. Klart att de som tänder eld på bilar och kastar sten på räddningspersonal gör sig skyldiga till brott. Och eftersom jag inte hört några krav eller om någon agenda av politisk karaktär skulle i alla fall inte jag kalla vandalismen och våldsamheterna för politiska handlingar. Men att påstå att den här kriminaliteten endast skulle vara född ur något slags renodlad ligistisk illvilja som plötsligt uppstått, att den inte skulle vara ett otäckt symtom på de ökade klyftorna i samhället och inte ha ett dugg att göra med den hopplöshet som en del barn och unga lever i, är att tala mot bättre vetande.

För det första har man vetat länge att det finns ett samband mellan viss kriminalitet och sociala faktorer. Många dömda har vuxit upp under jobbiga förhållanden. I förorterna, med frånvarande fäder, arbetslöshet, våld och/eller missbruk omkring sig. Ingen ursäkt på det individuella planet om du frågar mig. Alla vuxna har ett eget ansvar. Dock viktiga förklarande samband som samhället måste ta till sig för att råda bot på problemen på ett bra sätt. Det förtjänar också att sägas att den absoluta majoriteten av oss som vuxit upp under socialt utsatta förhållanden lever helt normala liv som vuxna, utan kriminalitet och droger.

Till dem som aggressivt efterlyser hårdare straff och tuffare tag mot dem som deltar i upploppen i förorterna har jag några frågor.

  • Tror du på allvar att alltför mesig lagstiftning är orsaken till att ungdomar bränner bilar och kastar sten? Varför förekommer i så fall den här typen av upplopp endast i förorter där problem med social utsatthet finns i relativt hög utsträckning?
  • Kanske kan vi enas om att den sociala utsattheten har med upploppen att göra? Så varför inte angripa den problematiken? Varför inte se till att ungdomarna i de här områdena klarar skolan och känner framtidstro? Och våga inte hänvisa till att det är en ekonomisk fråga. Hårdare straff och tuffare tag kostar också pengar.
  • Eller tror du att barn som föds inom det lägre skiktet på den socioekonomiska klasskalan genetiskt är predestinerade till att hänfalla åt aktiviteter som bileldande och stenkastning mot räddningspersonal?

När man kokar ned det hela framstår det tydligt att upploppen i Husby och andra förorter runtom i landet, eller snarare debatten som följt har blottat en människosyn präglad av klassförakt och rasism. Det är starka ord men jag kan inte hitta någon annan orsak bakom att man så snabbt ger uttryck för ett sådant hat mot dessa ungdomar och en sådan ovilja att skrapa och se under ytan om där kan dölja sig orsaker som vi faktiskt kan angripa så att vi slipper hantera den här typen av brottslighet. Jag kan inte förstå denna lust att nita dit och låsa in samtidigt som man motsätter sig att investera i barn och unga som lever i den hopplöshet som missbruk, arbetslöshet och så vidare kan orsaka.

Sluta polarisera och göra detta mer komplicerat än det är. Det är ju bara att lagföra dem som begår brott, alltså stenkastare och vandaler, och ögonaböj undersöka varför så många barn i de upploppsdrabbade förorterna inte klarar skolan och saknar framtidstro och åtgärda orsakerna. Jag vet en del om dessa orsaker men det får bli ett annat blogginlägg.

 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16842444.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16841305.ab

http://www.dn.se/sthlm/stokig-natt-pa-flera-hall-i-landet

http://www.dn.se/sthlm/de-flesta-tidigare-domda-for-brott

http://www.dn.se/nyheter/sverige/brittiska-ud-varnar

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/polis-misstanker-yrkesaktivister_8207976.svd

 

Share

Avgå inte, Veronica Palm!

Jag bloggade häromdagen om min besvikelse över hur partiet hanterat utnämningen och avsättningen av Omar Mustafa. Och nu kommer nästa besvikelse då partiet i princip upprepar samma mönster igen! Istället för att föra en saklig debatt fokuserar vi på att avsätta Veronica Palm. Socialdemokraterna måste våga diskutera ideologi och sakfrågor. I det här fallet vill jag se en diskussion om:

1. Hur det går till och vilka krav vi ställer när vi nominerar och tillsätter personer till poster och uppdrag.

2. Hur vi ska ställa oss till sammanblandningen av religiösa organisationer och partipolitik.

Det är oroande att vi avlöser ett misstag genom att göra om det igen. Ska vi fastna i att vara ett parti där det är högt i tak när det gäller att kräva varandras avgång men som lägger locket på när det kommer till debatterna om vår politiska agenda?

Enligt mig är det inte svårt. Gällande hur vi nominerar och tillsätter är det bara att konstatera att vi behöver förbättra arbetet med research så att vi kan stå upp för dem vi nominerar och tillsätter. Det kommer givetvis att begås misstag och tillsättas och avsättas mer eller mindre lämpliga personer ändå eftersom allt inte går att kontrollera och förutse.

När vi kommer till religion och politik anser jag att dessa ska hållas noga åtskilda. Självklart kan man vara troende och politiskt engagerad. Att däremot ha uppdrag som företrädare för en religiös organisation anser jag inte vara förenligt med att ha uppdrag som företrädare för Socialdemokraterna. Helt enkelt för att religion och religiösa samfund dras med så många unkna uppfattningar och övertygelser. Jag tycker att vi med varm hand ska lämna den osunda sammanblandningen åt Kristdemokraterna. Och ja, jag menar att vi ska separera broderskapsrörelsen som numera kallas Tro och solidaritet från Socialdemokraterna samt att kyrkofullmäktige och dylikt inte ska befolkas av politiker. För säkerhets skull upprepar jag att jag inte är ute efter att svärta ned religion eller religiösa. Det finns fina saker i religionerna och religiösa människor som har min djupa beundran. Men jag är inte intresserad av att vara med i ett parti som riskerar att hamna i de diskussioner som faktiskt pågår bland alltför många religiösa gällande kvinnor, hbtq, äktenskap och Gud vet vad. Och jag förstår inte hur religion och politik ens skulle kunna hänga samman.

Avgå inte, Veronica Palm! Starta istället en debatt om vad det egentligen handlar om! Det vore bra ledarskap!

http://www.dn.se/nyheter/politik/valdigt-starka-pastaenden

http://www.dn.se/nyheter/politik/s-ledaren-fortsatter-ducka-for-fragorna-om-affaren

http://www.dn.se/debatt/mustafa-representerar-inte-sveriges-muslimer

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/s-partistyrelse-i-mote_8102666.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lofven-vill-inte-prata-om-mustafa_8101324.svd

http://www.svt.se/nyheter/sverige/veronica-palm-s-alla-kort-ar-pa-bordet

http://www.svt.se/nyheter/sverige/socialdemokraterna-haller-krismote

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16628630.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16628650.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article16628584.ab

 

 

Share

Kvalificerad alliansbullshit om likvärdighet i skolan

Betyg redan från 3:an. Det är regeringens recept för att förbättra våra barns studieresultat och om detta skrev Anders Borg och Tomas Tobè på DN Debatt igår. De säger sig värna och likvärdighet och hänvisar till forskning som visar att barn till föräldrar utan högre utbildning drabbades hårdast när betygen i de lägre årskurserna avskaffades.

Det låter ju bra men jag får en lite orolig känsla i magen när jag tänker på att samma alliansregering just har infört läxhjälps-RUT. En subvention som riktar sig till och i verkligheten endast kan användas av välbärgade föräldrar. Troligtvis välbärgade föräldrar som inte anser sig ha tid att läsa läxor med sina barn. För kunskapen finns sannolikt där. Det är bland de välutbildade som de utbildade finns. Och det är bland de outbildade som kunskaperna saknas för att kunna hjälpa sina barn med läxorna. Och det är också bland de outbildade som pengar saknas för att kunna köpa läxhjälp – med eller utan RUT.

En bred genomgång av forskning och erfarenheter på skolområdet visar att ett tydligt fokus på kunskap, med mer lärarledd undervisning samt läxor och prov är det bästa sättet att klara både kvalitet och likvärdighet.”

Då undrar jag varför alliansregeringen valt att införa RUT för läxhjälp istället för att lägga pengarna på fler lärare och högre lärarlöner. Varför de infört jobbskatteavdrag istället för att lägga pengarna på fler lärare och högre lärarlöner. Varför de sänkte krogmomsen istället för att lägga pengarna på fler lärare och högre lärarlöner. Varför de införde ROT och RUT istället för att lägga pengarna på fler lärare och högre lärarlöner…

Jag är egentligen inte ens emot RUT och ROT. Men när jag lägger ihop alla saker som alliansregeringen sammantaget prioriterat istället för fler lärare och högre lärarlöner så känner jag mig lite undrande. Att sänka krogmomsen var väl inte en bättre prioritering än fler lärare och högre lärarlöner? Läxhjälps-RUT var väl inte en bättre prioritering än fler lärare och högre lärarlöner?

Dessutom förstår väl vem som helst att det där med likvärdighet och att värna om barn till föräldrar utan högre utbildning bara är kvalificerat bullshit. Hade alliansregeringen menat något med det där så hade den väl sett till att dessa barn fått läxhjälp innan de andra barnen och innan den inför mer läxarbete… OMFG!

Betyg tidigare – fine! Men inte innan vi skapat en skola och ett samhälle som ger varje elev riktiga möjligheter att lyckas i skolan. Alliansen börjar i fel ände. Gör om och gör rätt! Fler lärare, bättre villkor för lärarna och fler och bättre stödinsatser till de elever som behöver det!

http://www.dn.se/debatt/moderaterna-vill-infora-betyg-redan-i-arskurs-tre

Också intressant:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/elever-maste-plugga-mycket-mer-matte_7914028.svd

Share

Brev till Janne Josefsson och Uppdrag granskning

Hej Janne!

Jag såg ditt reportage om barnfattigdomen i Sverige igår. Eller egentligen handlade det om en felaktig PR-kampanj. Men samtidigt framstod det i ditt reportage som att barnfattigdom i Sverige består av barn som inte kan åka utomlands på semester, inte kan få den senaste iPhonen och dylika i-landslyxproblem. Du lyckades inte hitta barn som inte har vinterskor på vintern och som går hungriga. Lite i förbifarten konstaterade du att det finns föräldrar som lägger pengar på cigaretter istället för på barnens kläder eller mat.

Janne, jag har träffat barn som har trasiga sommarskor av tyg på vintern. Med hål i sulorna så att all snö kommer in. Jag har träffat barn som inte får mat varje dag hemma. Och jag är inte dummare än att jag begriper att de barnen som jag träffat inte är ensamma i Sverige om sin situation.

Janne, jag förstår också varför du hade svårt att hitta de här barnen. Du letade på fel ställen. Du åkte runt i områden där det bor många familjer med invandrarbakgrund. Och du frågade vuxna. Du kommer inte hitta de fattiga barnen på det sättet. Och jag kan tala om varför.

Barnen som lever i fattigdom i Sverige lever så på grund av en kedja av svek från vuxna och samhälle. Det handlar inte om att deras föräldrar inte får tillräckligt med pengar från socialtjänst, Försäkringskassan eller arbete för att kunna ge sina barn kläder och mat. Det handlar om att de har föräldrar som röker, super eller knarkar upp pengarna. Eller spenderar dem på fel sätt, till exempel på grund av psykisk sjukdom. Där har vi sveket i första ledet. Sedan har vi skola och socialtjänst.

Skolan där personalen inte orkar ha mer med vare sig lilla Lisa eller hennes alkoholiserade pappa eller tokiga mamma att göra. Deras orosanmälningar till socialen leder ju ändå ingenvart och att försöka tala med pappan eller mamman har visat sig lönlöst för dem som haft civilkurage nog att försöka. Så de väljer att inte se att lilla Lisa pulsar genom snön i trasiga tygskor. Och lilla Lisa försöker så gott det går att avleda uppmärksamheten från hennes trasiga skor, från hennes föräldrars problem med missbruk, psykisk sjukdom eller dylikt. För att smälta in och för att skydda dem som enligt naturens lagar ska vara hennes skydd – hennes föräldrar. Så hon kommer inte att gå och berätta att hon inte får mat hemma halva månaden för att mamma eller pappa super upp pengarna.

Och hos socialtjänsten skruvar man obekvämt på sig när man frågar mamman eller pappan om hon eller han har problem med droger eller alkohol eller psykisk ohälsa. När mamman eller pappan svarar nej är det enklast att nöja sig med det och låta henne eller honom missbruka vidare tills det går så långt att de står utan bostad och barnen måste omhändertas. Hellre skjuta fram problemen och blunda så länge det går än att konfrontera föräldern med dennes missbruksproblem och kräva att hon eller han låter sig behandlas för att få fortsätta ha sina barn. Soc vet att de betalar ut tillräckligt med pengar varje månad för att barnen i teorin ska kunna ha ordentligt med mat och kläder och att en av anledningarna till att barnen inte får det är socialtjänstens egen brist på handlingskraft. Dessa socialarbetare kommer inte att hoppa fram och säga att de låter barn gå hungriga för att de inte vågar försöka tvinga föräldrarna att ta tag i sina problem innan det är för sent.

Sedan har vi alla andra i samhället som ser dessa barn i trasiga skor och inte gör ett skvatt åt saken.

Janne, om du vill hitta de fattiga barnen ska du inte leta bland mörkhåriga människor. Du ska leta där det finns missbrukare och psykiskt sjuka för det är hos dem du hittar barn som lever i fattigdom. Och tyvärr tror jag inte du hittar så många genom att fråga. Föräldrarna själva kommer inte att säga ”Japp, det är mina barn du talar om. Jag kan inte låta bli att supa upp pengarna från soc trots att det innebär att mina barn inte har vinterkläder på vintern och att de inte får mat här hemma.” De här föräldrarna har ju ofta inte ens erkänt sitt missbruk eller sin psykiska sjukdom för sig själva. Och barnen kommer troligtvis inte heller att träda fram. De älskar förmodligen sina föräldrar trots deras missbrukande eller tokigheter de begår på grund av psykisk sjukdom. De kommer att neka för att skydda sina föräldrar och för att slippa bli omhändertagna av socialtjänsten och för att slippa bli stigmatiserade.

Att gå runt och fråga som du gör i reportaget är lite som att försöka identifiera mörkertalen barnmisshandel genom att gå runt och fråga ”Hej! Jag har hört att många fall av barnmisshandel förekommer men inte anmäls. Tror du att det stämmer? Jaså, det gör du? Jamen, visa mig då dessa barn och misshandlande föräldrar!”

Jag försvarar på intet vis några oseriösa PR-kampanjer. Men ditt sätt att förenkla och avfärda ett allvarligt problem går enligt mig inte heller att försvara. Problematiken med barn som far illa är inte ny men att du skulle välja att tackla den på det här viset och göra blundandet legitimt hade jag aldrig trott. Att du tar upp mamman som lägger pengarna på cigaretter tyder på att du redan är medveten om hur barnfattigdomen ser ut.

Janne, jag är besviken och skulle önska att du genast beger dig ut i Sverige och på riktigt söker rätt på de fattiga barnen och skildrar deras verklighet och de vuxnas och samhällets svek. Genom dina tidigare reportage vet jag att om någon har mod och förmåga nog att hitta dessa barn så är det du. Och efter gårdagens reportage är det enligt mig det enda anständiga att göra om du inte vill bli en av alla som blundar inför verklighetens obekvämare delar.

Hälsningar

Aurora

 

PS! Jag vill framhålla att inte alla inom skola och socialtjänst är som de ynkryggar jag beskriver i brevet. Bland dem finns också sanna hjältar som verkligen vågar stå upp för barnen och ni borde lyftas fram och hyllas! Tack för att ni finns!

 

http://www.svt.se/ug/barnfattigdomen-i-sverige-kraftigt-overdriven

Share
ntrprnr

Läxhjälps-RUT – för dig som vill slippa se dina barn några timmar till!

För ett par år sedan läste jag att vi aktivt lyssnar på och uppmärksammar våra mest närstående ungefär 8 minuter per dygn. 8 av dygnets 1 440 minuter! 0,6 procent! Ändå satsar vi nu genom skattesubventioner på att uppmuntra föräldrar att anlita extern hjälp med läxorna åt sina barn. Det är helt sjukt. Finner inga andra ord för det. Det är heeelt sjukt.

Det enda godtagbara argumentet, enligt mig, för att anlita extern läxhjälp är att man som förälder helt enkelt inte är kapabel att hjälpa sitt barn med läxorna. Då är det ett bevis på omtanke att anlita läxhjälp.

Men det är inte så regeringen tänkt. De som faktiskt inte är kapabla i Sverige idag att hjälpa sina barn med läxorna kommer inte att kunna dra nytta av subventionen eftersom de i de allra flesta fall tillhör grupper som inte har råd att nyttja RUT-läxhjälpen.

Det är inte ofta jag svär på bloggen, eller annars heller för den delen, men nu gör jag det. Vad är det här för missriktat jävla skitbidrag? Ge pengarna till skolan istället. Öronmärk dem så att de kommer de svagare eleverna till del. Eller satsa på läxhjälp för dem som behöver det!

Mer om läxhjälps-RUT:

Lärarnas Riksförbund: https://www.lr.se/opinionpaverkan/debattartiklar/arkiv/laxhjalpskaintevaraenfragaomatthapengar.5.30bff3351397a05549c80001326.html

Artikel i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15348371.ab

Ledarkrönika i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article16027576.ab

Artikel i DN: http://www.dn.se/nyheter/politik/laxhjalp-via-rut-ser-ut-att-ga-igenom

Socialdemokraterna: http://www.socialdemokraterna.se/Media/nyheter/Laxhjalp-till-alla-elever/

Artikel i Metro: http://www.metro.se/nyheter/ja-till-rut-avdrag-for-laxhjalp/EVHlle!9tS0ozpOGviK2/

SVT Debatt: http://debatt.svt.se/2012/09/04/rut-avdrag-for-laxhjalp-ar-ett-han-mot-sveriges-larare/

Share